• Vraag offerte aan!
  • Gratis verzending boven de € 250,-
  • Wederverkopers krijgen altijd korting, informeer!

Regelgeving pictogrammen

NEN 6088 verdwijnt
19-11-2012

Eind vorige eeuw maakten we ons nog druk om de toepassing van de Nederlandse norm NEN 6088. Daarin staat het ons zo geliefde vluchtende mannetje met bijbehorende pijl en deur gedefinieerd. Waar we 15 jaar geleden vaak nog de tekst ‘nooduitgang’ of ‘nooduit’ tegenkwamen is dat nu een zeldzaamheid. Standaardisatie heeft zijn werk gedaan en dit pictogram is alom tegenwoordig:

De hoogste tijd voor verandering!
Op 16 oktober jongstleden meldde NEN dat de norm NEN 6088 per medio januari 2013 zal komen te vervallen. De aanleiding hiervoor is het feit dat een wereldwijde norm voor grafische symbolen is overgenomen in Europa en daardoor ook in Nederland. Het betreft de norm die in Nederland NEN-EN-ISO 7010 heet. De omschrijving van deze norm luidt officieel: “Grafische symbolen - Veiligheidskleuren en -tekens - Geregistreerde veiligheidstekens”. Naast de pictogrammen voor vluchtrouteaanduiding bevat deze norm een veelheid van veiligheidssymbolen.

Het pictogram uit deze norm wordt inmiddels al volop toegepast in Groot Brittannië en Duitsland en zal dus vanaf nu ook steeds vaker in ons land worden gebruikt. Het bestaat voor de helft uit een vluchtend mannetje en een deur en voor de andere helft uit een grote pijl. Juist deze extra grote pijl zorgt voor meer duidelijkheid, hetgeen heeft gezorgd voor de wereldwijde acceptatie.

De NEN-EN-ISO 7010: 2012 is in september van dit jaar gepubliceerd. De nieuwe pictogrammen kunnen dus al worden toegepast. Voor kleine aanpassingen aan bestaande systemen kunnen voorlopig nog gewoon de ‘oude’ pictogrammen worden gebruikt. Voor nieuwbouwprojecten geldt vanaf begin 2013 de nieuwe norm als standaard. Het feit dat er vanuit het Bouwbesluit wordt verwezen naar de NEN 6088 is geen belemmering voor de nieuwe norm. Een publicatie in de Staatscourant is voldoende om de nieuwe norm aan te wijzen.

Een opvallend verschil in de NEN-EN-ISO 7010 ten opzichte van de vertrouwde NEN 6088 is het feit dat de pijl die naar boven wijst wordt gebruikt om aan te geven dat men rechtdoor moet. Nu doen we dat nog met een pijl naar beneden.

Het pictogram voor de finale uitgang was de laatste jaren al steeds meer in onbruik geraakt, maar komt hiermee definitief te vervallen.

Bron: Kenniscentrumnoodverlichting

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »